Zaterdag 11 augustus 2012 Afvaart

 

We zijn deze vakantie nogal decadent begonnen. Want nadat wij om 3 uur in de middag onze bagage en dergelijke hebben afgegeven, zitten we 10 minuten later al aan de sushi en de gerookte heilbotfilet op het bovenste dek van de MS Rijndam. Bovendien hebben we in onze hut een kaart cadeau gekregen met daarop in totaal 100 dollar aan vrij te besteden aan drankjes. Ik hoef dan ook niet te benadrukken dat de eerste glaasjes Chardonnay verrukkelijk naar binnen gleden. En dan te bedenken dat we op dat moment n.b. nog vastliggen aan de kade.

 

Wanneer we afvaren schijnt het zonnetje nog volop. Het Amsterdams havenkoor doet ons vanaf de kade met zijn gezang uitgeleide met Oudnederlandse zeemansliedjes. Overigens is de verplichte reddingsoefening n grote chaos. Het is verbazingwekkend hoe suf sommige mensen kunnen zijn. De oefening  wordt in diverse talen omgeroepen en nog weten sommige passagiers alles contra te doen of komen gewoon niet opdagen.

 

Het is bijzonder leuk om Amsterdam eens vanaf deze hoogte op het IJ en het Noordzeekanaal te kunnen bekijken. De passage door de sluizen van IJmuiden was niet direct bijzonder maar wel een keer leuk om mee te maken. Tja, wij zijn nu eenmaal het Panamakanaal gewend, ahum. In de loop van de avond hebben we het schip verkend en het lijkt in veel opzichten op de MS Westerdam waar we eerder op verbleven. Het is alleen iets kleiner maar we hebben de routing alweer snel gevonden. Momenteel varen we op de Noordzee richting Noorwegen. Morgen hebben we een hele dag op zee.

Zondag 12 augustus 2012 Op zee

 

Tot op dit moment is deze dag in alle aspecten een heerlijke dag gebleken. Na een prima nachtrust en een lekker ontbijt zijn we bij het zwembad op het achterdek gaan zitten. Ik had het niet beter kunnen wensen: de lucht is strakblauw, de zon schijnt volop en het is ca. 20 graden. Het is dus al snel shirtje uit, i-Pod in en lekker bakken. De wind is echter aan de frisse kant dus Fem besluit n dek lager te gaan liggen. Heerlijk zon dag op zee. Je moet niets, alles mag en we doen ons weer te goed aan allerlei lekkere hapjes zoals zeevruchtensalade, kaasjes en in ham gewikkelde asperges. Wijntje erbij, niets meer aan doen! Momenteel is het namiddag en we hebben ons even teruggetrokken in de hut.  Gisteravond hebben we mogen smullen van het buffet op het Lido-dek, vanavond gaan we op stand  uit eten .

Maandag 13 augustus Oslo

 

Wij zijn vanochtend om half 11 aan wal gegaan in Oslo. En eigenlijk kunnen we er kort over zijn: aan de ene kant zie je het pracht en praal van oude gebouwen, aan de andere kant zie je nietsbetekenende kantoorpanden in de vorm van blokken beton. Ik had me hier toch iets meer van voorgesteld. De haven echter, maakt alles meer dan goed. Oude pakhuizen zijn gerestaureerd en de alom aanwezige nieuwbouw heeft men hier een soortgelijke look gegeven. Oud en nieuw komt hier bij elkaar en n en ander ziet er schitterend en stijlvol uit. Terrassen en restaurantjes zijn er legio, dus het is hier uitstekend flaneren. Het weer werkt vandaag ook weer mee dus het is aangenaam verpozen met een wijntje aan de haven van Oslo met aan de overkant ons schip de Rijndam.

 

Nadat we nog een aantal uurtjes van de zon hebben kunnen genieten op het achterdek van de Rijndam, worden om vijf uur de trossen gegooid en kiest de kapitein het ruime sop. Vanaf grote hoogte krijgen we een schitterend beeld van de Oslofjord waarbij je af en toe letterlijk het gevoel krijgt dat je de beide oevers kunt aanraken. Gelukkig is er een ervaren loods aan boord.

 

Na het uitgebreide diner zijn we nog even naar de bioscoop geweest (The Hunger Games) en ik moet eerlijk bekennen dat ik het einde van de film net aan heb gered. De man met de hamer kwam net te laat.

 

Vannacht brengen we door op zee, morgen wacht ons de volgende bestemming.

Dinsdag 14 augustus 2012 Kristiansand

 

Wanneer we aanmeren in Kristiansand en we eigenlijk op pad willen gaan, begint het te regenen dus we hebben het moment om aan land te gaan maar een uurtje uitgesteld. We hebben getracht om in de bibliotheek te internetten, maar aangezien al het internetverkeer via een satelliet verloopt, is dit uitermate kostbaar en enorm tijdrovend. Dat moeten we dus maar niet te vaak doen. Eenmaal aan wal  blijkt Kristiansand een hele charmante stad te zijn. Bij de haven is een uitgaansgebied gebouwd voorzien van vele visrestaurantjes en een vismarkt en wanneer we het centrum naderen blijkt dat de Market Gate een bruisende winkelstraat is waar van alles is te doen. Ook nu is de zon weer doorgebroken en de warmte doet ons goed. Wanneer het zonnetje weg is, lijkt het direct 10 graden kouder. Overigens is een terrasje doen in Kristiansand een dure aangelegenheid. Een wijntje kost al gauw 13 euro en we hebben er dan ook heel lang over gedaan om deze op te drinken. We hebben de middag maar weer heerlijk doorgebracht bij het zwembad op het dek. Inmiddels zijn we weer op volle zee. Morgen bereiken we onze volgende bestemming.

Woensdag  15 augustus 2012 Stavanger

 

We zijn vanochtend in Stavanger aangekomen en deze stad is op zijn zachtst gezegd sprookjesachtig te noemen. Deze typische Noorse stad is tegen een heuvel op gebouwd en wordt gekenmerkt door met kinderhoofdjes geplaveide slingerende straatjes met aan weerszijden houten witgeschilderde huisjes. Ieder huisje op zich zou een schilderijtje kunnen zijn. De aanwezige tuintjes staan vol met volop bloeiende planten en ook aan de straatzijde hangen alom bakken met bloemen of er staan veelkleurige bloemen in potten voor de deur. Overigens is het een bijzonder goed idee geweest om de elektrische rolstoel mee te nemen want gezien het hobbelig wegdek alsmede de steilte van de paden hadden we het met de duwrolstoel niet gered. Ook aan de andere kant van de haven zien we de typische huisjes. Deze hebben echter meestal een fel kleurtje en er zijn veel kleine winkeltjes en restaurantjes in gevestigd.

 

In de loop van de middag zijn we weer aan boord gegaan van de Rijndam. Ons bezoek aan het achterdek is inmiddels een ritueel geworden. We genieten van de zon en ons wijntje en we prijzen ons rijk dat we tot nu toe zon mooi weer is geweest. De afgelopen zes weken is de regen hier namelijk met bakken uit de lucht gevallen. Wil jij nog een wijntje, Fem? .

Donderdag 16 augustus 2012 Flm

 

We zijn vanochtend een stuk vroeger opgestaan dan de voorgaande dagen. De reden hiervoor is dat naarmate we meer en meer naar het Noorden varen, de fjorden ook steeds mooier en mooier worden. En daar is dan ook geen woord aan gelogen. Na ons vertrek uit Stavanger zijn we door de kapitein van het schip al getrakteerd op een bezoek aan de Lysjefjord waar hij het schip in zijn geheel om zijn as heeft laten draaien om alles goed te kunnen zien maar wat wij vanochtend bij het opkomende zonnetje hebben mogen aanschouwen is onbetaalbaar. De oevers lijken wel groene muren met uitstekende rotsformaties en talrijke kleine watervalletjes. Hoewel de Rijndam er in principe nauwelijks tussen kan varen heb ik mij laten vertellen dat sommige fjorden een diepte kunnen bereiken van wel 1000 meter. Ik geloof het graag. Na enkele uren meren we aan in Flm.

 

Flm is niet meer dan een heel klein dorpje met een aantal hotels maar het is vooral beroemd vanwege de treinrit die je kunt maken van zeeniveau naar het op bijna 900 meter hoogte gelegen Myrdal. Aangezien wij dit avontuur natuurlijk niet willen missen besluiten we een kaartje te kopen voor de rit van 11 uur. De lengte van de reis naar het Myrdal bedraagt 20 km en we doen er ruim een uur over. Maar het dient gezegd te worden: ik heb dan ook een uur lang met open mond naar buiten zitten staren. De trein rijdt langs diepe ravijnen en het is een aaneenschakeling van verrukkelijke vergezichten, kleine watervallen en diepblauwe wildwaterrivieren. Het ultieme hoogtepunt is echter de stop voor de Kjosfossenwaterval waar het kolkende water zich enkele honderden meter naar beneden stort. Passagiers mogen hier van boord om fotos te nemen en de tranen springen ons echt in de ogen als we dit schouwspel aanschouwen. We zijn het er dan ook over eens dat dit het summum is van onze reis. Eenmaal in Myrdal aangekomen wisselen we even van plaats met een mindervalide dame zodat we ook eens even aan de andere kant naar buiten kunnen kijken. Rolstoelpassagiers hebben trouwens gereserveerde plaatsen. Ook aan deze kant is het uitzicht fascinerend. Na een uur rijden arriveren we voldaan terug in Flm. Gezien de laatste dagen zal het u niet verbazen dat wij ons hebben teruggetrokken op het achterdek.

Vrijdag 17 augustus 2012 Terug op zee

 

Gisteravond zijn we uit het hoge Noorden begonnen met de terugreis naar Nederland. Het weer is vandaag een beetje wisselvallig. De ene keer schijnt de zon, dan is er weer bewolking en af en toe hangt er een lichte mist. We hebben er maar een luie dag van gemaakt. We praten nog een beetje na, we drinken natuurlijk wat en we bereiden we ons langzaam voor om morgenvroeg te ontschepen. De ingepakt bagage hoeven we alleen maar op de gang te zetten, voor alles wordt gezorgd en wij hebben er geen omkijken meer naar. We hebben een heerlijke week achter de rug en we zijn blij dat we bijna alle dagen van het mooie weer hebben kunnen genieten.